Modelistii Clujeni prezenti in ziarul ADEVARUL



Nelu Pugna (foto centru) practică automodelismul de cinci ani.

„Liniuţe” cu automodele în centrul Clujului.

  Aproximativ 40 de clujeni se întâlnesc săptămânal pentru a practica automodelismul, un sport extrem de popular şi performant în România înainte de 1989, dar care a dispărut, din lipsă de fonduri şi interes venit din partea autorităţilor, după Revoluţie. De aproximativ doi ani, automodeliştii formează şi la Cluj o comunitate adevărată.

Izgoniţi de autorităţi
  De cele mai multe ori se întâlnesc după miezul nopţii atât în Piaţa Unirii din Cluj, unde atrag privirile a zeci de trecători, cât şi în parcările subterane ale oraşului, unde, însă, nu de puţine ori au fost izgoniţi.

„Mergeam cu radiocomandatele noastre noaptea când nu era trafic, plăteam parcare ca orice cetăţean al Clujului, ne scoteam maşinuţele ca să ne antrenăm, însă eram izgoniţi. Ce infracţiuni putem face noi sau ce pericol public reprezentăm noi cu aceste «maşinuţe de jucărie», aşa cum le numesc unii?“, se întreabă ironic Andrei Suciu, un alt împătimit al automodelismului, care deţine şi primul magazin de automodele din Cluj şi al doilea din România, situat pe strada Napoca.

„Sponsori nu prea avem, pentru că lumea nu prea înţelege despre ce e vorba. Unii cred că-s jucării. Însă trebuie să fii un părinte iresponsabil să dai pe mâna unor copii nişte maşinuţe ce pot atinge 140 de km pe oră şi cântăresc peste patru kilograme. Eu îmi bag cam tot salariul de mecanic aici“, a explicat Istvan Gyurka.

  Majoritatea automodeliştilor au venituri medii. De cele mai multe ori, sponsorizările vin din partea membrilor comunităţii de automodelişti, care au diferite afaceri.

Sursa: www.adevarul.ro